Uitstraling

shutterstock_169945136[1]

Uitstraling is een magisch woord: iedereen wil graag een goede, betrouwbare, vriendelijke, vlotte, zakelijke of andere indrukwekkende uitstraling hebben. Heel lang leefde de gedachte dat zo’n uitstraling een aangeboren talent was. Als je het geluk niet had gehad ermee geboren te zijn, dan had je gewoon pech. Er was verder niets aan te doen.Tegenwoordig weten we beter: je kunt uitstraling ontwikkelen. Natuurlijk, sommige mensen hebben goede genen, die ervoor zorgen dat ze een natuurlijke sociale flair hebben. Maar de meesten van ons krijgen uitstraling mee in hun ontwikkeling; van huis uit, van leraren, vrienden, partners en – heel belangrijk – door opgedane ervaring. Dit houdt in dat uitstraling meer is dan alleen je uiterlijk. Uitstraling heeft in ons taalgebruik een positieve betekenis. Maar wat is het precies? Het is eigenlijk wat het woord zegt: dat wat je uitstraalt. Maar waar komt het vandaan? En wat straal je dan uit? Je straalt uit wat er van binnen bij je leeft. Ben je blij, dan straal dat uit. Dat kan iedereen aan je zien. Ben je verdrietig, dan kan ook iedereen dat zien. Ben je boos, slecht gehumeurd, angstig, gelukkig, opgewekt? Bewust of onbewust straal je dat uit. Anderen nemen dat waar en hebben daar een mening over of een gevoel bij. Vaak is zo’n ‘bui’ tijdelijk en dan zal ook de uitstraling tijdelijk zijn. Maar ben je vaak of meestal somber of slecht gehumeurd, dan kan dat ongemerkt – en ook ongewild – een gewoonte worden. En dan heb je de uitstraling die ermee gepaard gaat en die dan je “gewone” uitstraling gaat heten. “Zo is ze nu eenmaal”,  zegt men dan. Natuurlijk geldt dat ook voor de andere emoties. Soms worden ze ook wel bevroren emoties genoemd.

Aan de basis van je uitstraling ligt dus een heel scala van non-verbale communicatie factoren. Uitstraling is dus eigenlijk niet meer of minder dan zelf-presentatie die bij andere mensen in je omgeving een indruk achterlaat. Die indruk noemen we ‘imago’. Iedereen heeft altijd een uitstraling en dus ook altijd een imago, of hij/zij dat nu wil of niet. De vraag is alleen of dat de uitstraling/imago is die je wilt hebben. En is dat niet zo? Dan kun je er iets aan doen; je kunt bewust werken aan je uitstraling.

Uitstraling zit per definitie aan je buitenkant, voor iedereen zichtbaar. Maar juist omdat het ‘van buiten’ zit, kunnen we erbij, we kunnen er invloed op uitoefenen.

In verdere blogs geven we handvatten over hoe je met je uitstraling of imago aan de gang kunt. Een tipje van de sluier kunnen we wel oplichten. Kleurgebruik helpt ontzettend. Binnen de imagowereld is er zelfs een hele school ontstaan over colorcoaching en colors of the heart.

Heb jij wel eens gewerkt aan aspecten van je imago? Wat deed je en hoe was het effect. Wil je dat met ons delen?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*