Feesten en cadeautjes in december

Voor iedereen die Sinterklaas en Kerst viert lijkt het alsof december alweer voorbij is voor je er goed en wel aan begonnen bent. De maand schiet voorbij in een waas van planning en feest vieren, terwijl je ondertussen ook nog bezig bent met je gewone dingen. En of je nu van winkelen houdt of niet, het zoeken naar cadeautjes zorgt voor de nodige stress. Aan de ene kant wil je iedereen blij verrassen en aan de andere kant ben je hartstikke voor duurzaamheid. De afvalberg wordt immers hoe langer hoe hoger en het aanschaffen van dingen die niemand nodig heeft is vervuilend. Hoe los je deze spagaat nu op? Ik ging eens na hoe mijn gevoelens met betrekking tot cadeautjes geven en krijgen zijn en welke keuzes ik maak.

Vroeger vond ik het te min om iemand geld te geven, want dat hoorde niet. Met afschuw keek ik neer op partijtjes, waar de kinderen geld vroegen als cadeau. Maar langzamerhand is mijn vooroordeel hierover veranderd en al helemaal sinds ik ergens op een uitnodiging las dat “een feestelijk envelopje in de versierde doos” zeer gewenst is. Tenzij…Tenzij iemand echt de moeite genomen heeft om mij een persoonlijk cadeau te geven. Iemand die iets voor me gemaakt heeft of die me gevraagd heeft wat ik zou willen hebben. Als eerste komt mijn schoonmoeder bij me op, die als ze op bezoek kwam speurend naar mijn handwerkjes keer. Als ze een breiwerk zag liggen, vroeg ze me hoelang ik er al mee bezig was. Als dat langer dan 3 maanden was, vroeg ze of ik het fijn zou vinden als ze het voor me af zou maken. Yesss! Ik kreeg het dan kant en klaar terug op het volgende feest. Of dat nu mijn verjaardag, Pasen, Sinterklaas of Kerst was, het maakte me niet uit. Er zat een leuk, veelal hergebruikt papiertje om met een grote strik. Geweldig!

Mijn zusje houdt van rommelmarkten en als ze iets leuks tegenkomt en aan een bepaald persoon denkt, koopt ze het. Met afdingen wel te verstaan, want dat hoort erbij. Goed zo, er is weer iets van de afvalberg gered en het ding krijgt een tweede kans! Dan denk ik aan de tegoedbonnen voor autowassen, oppassen of een dinertje. Durf ik het aan om nu met kerst feestelijke enveloppen of verrassingsbonnen te geven? Mijn laatste cadeau dat ik van een vriendin kreeg en zeer waardeerde, was een bon met het aanbod van een etentje bij haar thuis. Met de tekst: “Ik bel je!”

Ja, ik durf het. Ik heb een mooi cadeau voor jou! Ik wil je helpen een duurzame garderobe te maken. Een bon met de tekst “Jij belt mij!” Om mezelf een beetje te beschermen houd ik een slag om de arm qua termijn, want ik moet je wel in kunnen plannen. Oh ja, mijn telefoonnummer is 0251-822205

3 Replies to “Feesten en cadeautjes in december”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*