Uit Sara’s kleuren

boek 3-8-2016 02-34-42Paars is een voorname, vorstelijke en religieuze kleur.

Paars is blauw en rood of rood en blauw. Paars is koninklijk, keizerlijk maar ook een kabinet. De kleur paars is magisch, mystiek en chic. Paars is de kleur van rouw en de dood maar paars is ook creatief en gevoelig. Paars is mode en luxe maar paars is vooral vrouwelijk en passioneel.

Soms wordt word je ondergedompeld in een kleur. Dit overkwam mij vorig jaar toen ik aangeboden had met het prikken te helpen voor de bloemendagen in Limmen. Dit prikken is een traditie die al decennia in dat dorp plaatsvindt. Omstreeks Pasen als de hyacinten volledig in bloei staan, worden overal in het dorp prikploegen samengesteld, die dagenlang met elkaar spelden aan de kelkjes prikken. Op een andere plek zit de kunstenaar die de bloemkelkjes, die inmiddels voorzien zijn van een speld, op het bord dat tentoongesteld gaat worden, vastprikt. We zitten met een ploegje om een keukentafel in een koude schuur met voor ons schalen vol paarse bloemkelkjes en dozen met spelden. Omdat het nogal eenvoudig werk is, zijn de gesprekken levendig. Vorig jaar kwam het gesprek op Maxima met haar paarse avondjurken. Unaniem waren wij toen waanzinnig trots op onze mooie Koningin. Maxima ziet er met haar blonde haren en paarse jurken prachtig uit! We mogen nu gerust concluderen dat Paars een koninklijke en voorname kleur is. Van Maxima willen we leren hoe we die kleuren in ons eigen leven kunnen toepassen!paars-geel-hartje

In de foto met de hartjes worden vier tonen van paars weergegeven. De onderste kleur is purper. Purper en paars strijden in de Katholieke Kerk om de eerste plaats. Purper bevat meer magenta en paars meer blauw. Links en rechts van het centrale paarse hartje staan violet en lila. De paarse kleuren worden geflankeerd door gele tinten want in de kleurenleer staat geel tegenover paars.

Lila en violet hebben daarentegen een heel andere gevoelswaarde.  Het zijn zachte, tere kleuren. Het dragen van deze tinten paars versterkt iemands gevoeligheid en intuïtie.

Sara’s kleuren is een prachtig boek om te geven aan iemand die net 50 is geworden. Het is ook een mooi cadeau voor de feestdagen. Het kost 19,95 en is bij boekhandel Laan, gewoon en online verkrijgbaar.

Boek bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*