Schoonheid is zichtbaar geworden liefde (Plato)

Schoonheid is zichtbaar geworden liefde, een gevierde uitspraak van Plato

Wat een prachtige zin staat hierboven. Zijn we niet allemaal op zoek naar schoonheid en liefde? Dit gaat mijn credo of motto worden! Wat bezielde Plato destijds door te wijzen op dit oorzakelijk verband, de relatie tussen schoonheid en liefde. Daar was ik zelf nog niet op gekomen. Ik zag schoonheid en ik zag liefde. platoHoe zit het dan met onze prachtige zee met de witte schuimkoppen op de golven? Of onze duinen met de wuivende helmen in de wind? Wat heeft deze schoonheid met liefde te maken of moet je zeggen dat er bij schoonheid ontroering hoort. Daar ga ik me verder in verdiepen, want dit betekent van alles voor de invulling van mijn werk.

Ik las een verslag van een architect die op reis geweest was en in een tempel in India zo ontroerd werd doordat elk detail zo perfect vormgegeven was. Hij verbond op dat moment de uitspraak van Plato, dat schoonheid zichtbaar geworden liefde is met datgene dat hij zag. Hij dacht aan de liefde die de kunstenaar voor zijn werk moet hebben gehad. In Nederland aangekomen en weer aan het werk schreef hij een wervend betoog op zijn website, teneinde klanten te motiveren hun opdrachten bij hem uit te besteden. Hij schreef over aandacht voor de wensen van de klant, aandacht voor het proces van tekenen, zodat het eindproduct door schoonheid zichtbaar geworden liefde is.

Lees maar. “Wat we hebben te doen is met volledige aandacht en overgave samenwerken, ons verdiepen in de vraagstelling, luisteren, ons vakmanschap volledig ter beschikking stellen.  Deze aandacht zal leiden tot een product waarbij mensen zich betrokken voelen. En betrokkenheid, samenhang en daarmee harmonie (met omgeving en vraag) zijn essentie in de beleving. Ze zijn ook essentie in liefde, in de wens dat iets (of iemand) komt tot volledige ontplooiing, volledige ontwikkeling van wat het optimaal kan zijn. Zo is Schoonheid zichtbaar geworden liefde. Dat betekent voor ons, aandacht voor dat waar het gebouw uit voortkomt: het samenwerkingsproces.  Aandacht… iets moois kan alleen uit iets moois voortkomen. En zo is mooi persoonlijk en absoluut.” Jan Weeda       

In mijn zoektocht op internet kwam ik veel verwijzingen tegen naar “echte schoonheid zit vanbinnen” of liefde straalt bij schoonheid naar buiten. Verder trof stukjes over de liefde voor je zelf. Dat betekent dat wanneer je goed voor jezelf zorgt je gaat stralen en vervolgens geliefd wordt.

Zelf vind ik het blog van architect Jan Weeda de mooiste vertaling van de boodschap van Plato. Wanneer ik zijn uitspraak vertaal voor mijn werk als imageconsultant, dan komt er het volgende te staan.

“Wat ik doe is met volledige aandacht en overgave samenwerken, ik verdiep mij in de vraagstelling, ik luister en stel mijn vakmanschap volledig ter beschikking. Deze aandacht zal leiden tot een resultaat waarbij mensen zich betrokken en blij voelen. Betrokkenheid, samenhang en harmonie zijn essentieel voor de beleving. Zij zijn de essentie van liefde, in de wens dat iemand tot volledige ontplooiing komt, tot volledige ontwikkeling van wat  optimaal kan zijn. Zo is Schoonheid de zichtbaar geworden liefde van Plato”.

 

 

2 Replies to “Schoonheid is zichtbaar geworden liefde (Plato)”

 1. Hoi Nanet
  Wat je zegt over de uitspraak van Plato :Schoonheid is de zichtbaar geworden liefde
  spreekt me erg aan!Als dat het uitgangspunt is,dan moet het vanzelf goedkomen,maar
  helaas:de liefde is vluchtig,we mogen al blij zijn als we er af en toe een glimp van op
  mogen vangen,toch blijft het onze grote motivator!
  Ik houd wel van zo’n filosofische benadering!Ga zo voort!mhgr.Rita

  • Dat de liefde vluchtig is komt doordat wij die laten vervliegen. Het gevoel wat bij houden van hoort krijg je als bonus als je van iemand gaat houden. En houden van is echt een werkwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*