Mijmeren op een terras

Ze zwiert voorbij met haar wijd uitwaaierende rok waarop grote bloemenranken als door de wind bewogen lijken te worden. Daarboven draagt ze een nauwsluitende witte blouse met opstaand kraagje en de zon weerschijnt in haar lange zwiepende paardenstaart. Ze is te mooi om werkelijk te zijn. Het kopje cappuccino op het tafeltje voor me laat ik even onaangeroerd. Met witte gympen en vrolijk gebloemde tas in kleinere bloemetjes, maar wel in hetzelfde kleurenspectrum als de rok, loopt ze soepel en lichtvoetig door. Wanneer ik haar niet meer kan zien laat ik me in mijn stoeltje achterover vallen en neem nadenkend een slokje koffie. Wat kunnen sommige vrouwen toch mooi zijn. Nadat ik mijn kopje weer heb neergezet kijk om me heen of ik nog meer leuke mensen zie. Er komt een vrouw mijn kant op en ik schat haar leeftijd boven de 75 in. Naar mijn smaak heeft ze zich te bont uitgedost door het dragen van pronkende papegaaien kleuren, alsof ze zeggen wil: “vlak mij nog niet uit hoor!”. Met haar glimmende en knalrode handtas, rode lippenstift en dik gerande zwarte bril is haar statement niet mis te verstaan. Het is duidelijk dat ze een hekel heeft aan subtiel grijs en dat vind ik jammer, want grijs kan bij oudere mensen juist heel zacht en vriendelijk staan, mits het niet bij grijs blijft en er met kleur te beleven valt. Maar teveel contrast maakt hard.

Dit terras ligt zo fijn uit de wind en in de zon op een druk punt, zodat ik me geen minuut verveel. Ik denk weer aan die eerste vrouw die langs liep en kijk om me heen of ik nog meer combinaties van prints zie en ik heb geluk. Aan de overkant loopt een vrouw met een zwart- witte combinatie. Haar voornamelijk zwarte broek heeft brede langwerpige witte strepen aan de zijkant en haar blouse heeft zwarte stipjes op een witte achtergrond. De handtas en schoenen zijn wit. Het staat best vrouwelijk concludeer ik, hoewel een rode handtas erbij spannender had gestaan.

Maar hoe kan een combinatie van twee bloemenprints zo goed samengaan en zelfs mooi zijn, vraag ik me af. Het is zo in tegenspraak met hetgeen ik geleerd heb. De regels die hiervoor gelden ga ik tot de bodem uitzoeken. Mijn blik gaat naar beneden en ik zie mijn eigen rok, een gerende “banenrok”, waarin ik een grote bloemenprint combineer met een effen stof. Die rok heb ik een tijdje geleden zelf gemaakt en als ik hem draag voel ik me blij, dat doet die print is met mij. De bloemenstof heb ik 30 jaar geleden gekocht. Toen ik het zag was ik er meteen verliefd op, ook al was het een staal van een gordijn. Jarenlang hing die stof, gespannen op een frame, bij mij op zolder. Het was als het ware een schilderij van gedrukte stof. Maar na een renovatie van de zolder heb ik de stof van het frame gehaald en gewassen. De stof was totaal niet verbleekt en verzwakt, terwijl het toch 100% katoen is! Toen ik de stof streek besloot ik er een andere toepassing voor te vinden en er een gerend rokje van te maken. Helaas had ik daar niet genoeg stof voor en daarom heb ik er een effen stof bij gekocht. Tot nu toe heb ik er geen gebloemde  blouse bij te dragen, maar wel een gebloemde shawl. De shawl zit in dezelfde kleurgroep als de rok maar de bloemenprint is vervaagd.

Ze zeggen wel dat wat je mooi vindt in de buitenwereld iets vertelt over jezelf en dat het een projectie is van jouw binnenwereld. Volgens deze theorie vertelt die print me dus dat ik welig, wild en artistiek ben. Ik vlei me met de gedachte dat ik dat ook ben. Bovendien zijn de kleuren van die bloemen mijn lievelingskleuren.

In 2018 worden prints meer dan ooit tevoren gecombineerd. Hieronder volgen wat regels, die een succes van je outfit zullen maken. Het zijn regels die ik van het internet heb gehaald. Waar ik het niet mee eens ben, heb ik weggelaten.

  1. Laat altijd een grote print, of een groter oppervlak meer opvallen. De kleinere print speelt een bijrol. Maar door juist een grote print en een kleine print te combineren, creëer je een spanningsveld.
  2. Bolletjes, grote cirkels of polkadots doen het heel goed wanneer je jouw vrouwelijke uitstraling wilt benadrukken. Rondjes accentueren de ronde vormen van het vrouwelijke lichaam, waardoor je nóg vrouwelijker overkomt. Rondjes combineren met andere geometrische vormen gaat goed, maar je moet wel op een aantal dingen letten. Zorg voor rust in het totaal. Glans en materiaalkeuze spelen een rol. Gebruik niet teveel kleuren maar kies voor nuances van een kleur, die door verdunnen of verdikken variatie geven..
  3. Een streepjes-print kun je in 2018 met vrijwel iedere andere print combineren. Een smalle streep kun je gebruiken als een effen kledingstuk. Een zebrabroek met een zwart-wit gestreept T-shirt gaan heel goed samen.
  4. Als je nog niet zo zeker van jezelf bent over het combineren van prints, let er dan op dat er eenheid van materiaal is.
  5. Een veilige mogelijkheid is om in een unikleur te blijven, met een verscheidenheid aan vormen.

 

Wanneer ik de volgende ochtend in mijn kast kijk om mijn outfit samen te stellen, zie ik dat ik een paar vesten heb, die geometrische patronen combineren. Een vest uit 2017, met lime-geel, bruin en zilvergrijs trek ik op deze zwaarbewolkte dag aan, om het zonnetje van gisteren met de wolken van vandaag te combineren. Het is helaas geen weer om op een terrasje te zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*