Gaan we vooruit naar vroeger? Verslag van een vakbeurs

collage LOIC 2LOICOm de tool “Spectacles” van Rob te verkopen, hadden we ons opgegeven voor een stand op de 2015 beurs van de VIP, die in het Hilton van Soestduinen gehouden zou worden. VIP betekent Vereniging Image Professionals

Verder wilde ik kijken wat er in het vak gebeurt en wat collega’s doen.

We kwamen aan op de met bomen en struiken omzoomde parkeerplaats, waar heel veel dure auto’s geparkeerd stonden. Hoor ik hier wel bij, vroeg ik me af? Maar omkeren was geen optie omdat we er naar toegeleefd hadden en er voor betaald was. Ik zag in de verte waar we moesten zijn en dat mij meer een, door groen omzoomde, gevangenis toescheen dan een gastvrij hotel, want de weg naar buiten was niet meer in zicht.

Via een golvende binnengang kwamen we uit op een grote, hoge en open ruimte en moesten daar onze tafel zien te vinden. De stand was gauw opgebouwd, zodat we vrij waren om wat rond te neuzen. Gelukkig begint Rob al verschillende mensen te kennen en dat gaf mij de mogelijkheid om stands van collega’s te bekijken. Ik vond de zaal in verhouding tot andere jaren klein en hield mijn hart vast of er wel voldoende publiek zou zijn. Enkele jaren geleden was de beurs veel groter.

Na een mooie lunch kwamen de eerste collega’s, ja collega’s, want het was een beurs voor vakgenoten. De meesten waren elegant gekleed, mooi opgemaakt en leuk gekapt. Hoewel een enkele collega naar mijn idee toch een vreemd gevoel van esthetiek heeft, want donker gebreide kousen onder een wit jurkje is niet mijn idee van schoonheid. Maar het valt wel op. De gemiddelde leeftijd van de collega’s was ongeveer 50 schat ik zo. De kledingstijl was klassiek maar met gedurfde kleurencombinaties. Er waren maar drie heren, waaronder de mijne.

En hoe is het zakelijk afgelopen? Ik heb een stola gekocht, maar niets verkocht. Ik nam poolshoogte op bij andere standhouders en in dat opzicht waren we niet de enigen. We hopen natuurlijk allemaal dat meegenomen folders en visitekaartjes tot latere aankopen zullen leiden, maar of dit reëel is? Oh mensen, wat is er met onze economie aan de hand? Gaan we terug naar goede kwaliteit en basic? Als dat gebeurt vind ik dat geweldig, want dat geeft minder verspilling en afval. On the downside houdt duurzaamheid in dat we goed voor onze kleren zorgen, open naadjes dichtnaaien, innemen, uitleggen, kragen keren en schoenen poetsen. Oh moeder, hoe moet je mazen en hoe werkt de naaimachine?

2 Replies to “Gaan we vooruit naar vroeger? Verslag van een vakbeurs”

  1. Lieve Nanette,
    Wat heb je dit stukje heerlijk geschreven, je neemt me mee in die sfeer waarin jullie je begaven.
    Ondanks zelf geen omzet gegenereerd, heb je er toch mooie gesprekken, nieuwe inspiratie, een heerlijke lunch en een stola er aan overgehouden 🙂 Lieve zonnige groet, Angela

  2. Oh, wat heerlijk om te lezen dat je op een vakbeurs nog fout in de kleren kunt steken.
    Ik zie haar voor me, dikke gebreide kousen onder een elegant jurkje, om van te gruwen.
    Blijkbaar dacht zij daar anders over en eigenlijk is dat ook prima, toch? Het valt wel op, daar was het waarschijnlijk om te doen. En een beetje meer basic kan geen kwaad. Je wilt niet weten wat ik aan pakjes aanneem voor mijn jongere buren die online shoppen en een drukke baan hebben.Terug naar de jaren vijftig hoeft van mij nou ook weer niet, maar een ietsje meer bewustzijn in koopgedrag kan geen kwaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*