Eigenwijs met grijs door contrast

Eigenwijs met grijs door contrast

Ze sluipen erin. Grijze haren. Eén voor één, tot het moment waarop, toch nog volslagen onverwacht, de eerste grijze lokken zich laten zien en je beseft dat je grijs wordt. Nee bent! Je kunt je haren verven, je kunt de lokken op een artistieke wijze benutten om je persoonlijkheid te benadrukken. Je kunt je kapsel aanpassen. Toch zie ik af en toe onverzorgde grijze kapsels. Op zo’n moment schiet het liedje “ Let it shine, let it shine, let it shine” in mijn hoofd, de gospel van Tyler James Williams.

En gelijk daar achter aan denk ik 3 x G= M. Oftewel Gezond+ Glanzend+ Grijs = Mooi!

Vervolgens doemt natuurlijk de volgende vraag op: Wanneer je mooi, gezond en glanzend haar heb, ben je dan mooi, of is er nog wat meer nodig om er pittig en eigenwijs uit te zien?

Het antwoord is contrast.

Contrastverlies bij grijs worden

Wat ik nu inmiddels weet is dat contrastverlies tussen huid en haar flets oogt. Wanneer je grijs wordt, kun je zelf voor contrast zorgen. Daar gaat dit blog over en over meer  mogelijkheden dan je haar verven of een zwarte bril opzetten. Maar eerst wat meer over contrast.

Contrast is wat je waarneemt als je naar een zwart-wit foto kijkt. De kleur is eruit, maar de grijswaarden vormen het beeld. Om je te helpen meer oog voor je eigen contrasten te krijgen heb ik deze grijstintenzoeker laten maken. Met deze zoeker kun je kleding, make-up, haarkleur beoordelen op hun contrastwaarde. Print de zoeker uit, inclusief de inspringende cirkel en plak hem op een stukje karton. Zo werkt hij het beste. De inspringende cirkel helpt je om de contrastwaarde te  beoordelen. Om met de zoeker te oefenen kun je ermee over een gekleurde trui gaan en de contrastwaarde aflezen. Wanneer ik dat op dit moment doe, dan kom ik met mijn bordeauxrode trui uit op waarde 9. Bijna zwart dus op een zwart-wit foto. Datzelfde kun je voor je haar doen (bij mij is dat waarde 7) en huidskleur (bij mij is dat 3). 7-3 is nog een redelijk contrast, dus voorlopig nog geen contrastzorgen voor mij.

Wat kun je doen om niet grijs te lijken?

Het is mogelijk wanneer je stevig en gezond haar hebt  om het te verven. Maar na een week, wanneer je de eerste uitgroei ziet, heb je een probleem. Helaas is er nog geen goed middel in de handel om de uitgroei gemakkelijk te camoufleren. Haar make-up kun je proberen, misschien bevalt het je. Er bestaan haar-stiften om de uitgroei mee in te smeren, net als met een lippenstift. l’Action heet dat merk. Ik heb hier (nog) geen ervaring mee. Nog niet zo lang geleden kwam er een haar-poeder op de markt. De verwachtingen waren hoog gespannen. Met een penseel wordt de uitgroei worden bestreken. Helaas valt het resultaat tegen. Er zijn matige reviews over dit nieuwe en dure poeder geschreven (“wow rootcover”). Wanneer je morst heb je een probleem. Het poeder hecht zich ook erg goed aan je gezichtshuid. Kortom, het blijft voorlopig behelpen met haarmake-up.

Wanneer je geen gedoe met uitgroei wilt hebben, kun je overwegen om een lok te laten verven. Dat staat heel pittig. Kijk maar naar de foto en oordeel zelf! Contrast, speelsheid en creativiteit stralen ervan af. Het staat gewoon hartstikke eigenwijs!

De gemakkelijkste oplossing is om een leuke diadeem of een zonnebril in je haar doen. Perfect en klaar.

De laatste haar-oplossing die ik voor je heb is voor wanneer je dun haar en een plat achterhoofd hebt, zoals ik. Dun haar kun je niet te vaak verven. Je beschadigt je haar zo gemakkelijk en al helemaal wanneer je een zonaanbidster bent. De oplossing die ik voor heb vraagt wat huisvlijt, want je gaat je eigen haarstukje maken. Het is goedkoop, duurzaam en gemakkelijk. Ik heb het zelf gedaan en draag dit haarstukje, wanneer mijn haar niet wil zitten. Je koopt een diadeem, die met naald en draad te bewerken is. Dus opengewerkt plastic of omkleed met stof. Verder koop je strengen haar. Deze strengen hoeven niet perse in één kleur zijn, want als je grijs wordt zitten er al schakeringen in je haar. Ze moeten wel op elkaar aansluiten qua kleur. Met naald en draad zet je de strengen aan de diadeem vast. Eh voilà, daar is jouw eigen, zelfgemaakte haarstukje.

Wist je dat de kleur grijs staat voor wijsheid, verstandigheid, zakelijkheid en rust. De kleur grijs is ook een prettige achtergrond kleur, voor wanneer je met kleuraccenten werkt. Maar een teveel aan grijze of vergrijsde tinten maakt saai en dof.

2 Replies to “Eigenwijs met grijs door contrast”

  1. Ik doe eens in de 6 wk.een uitwasbare kleurspoeling,die heeft geen uitgroei te zien,is in combinatie met een conditioner nauwelijks schadelijk voor je haar,wel wordt de kleur na iedere wasbeurt langzaam lichter,maar met een wassing per week kan ik het mooi 6wk.
    volhouden en mijn kapper heeft een heel mooi natuurlijk ogend donkerblond,zo ongeveer
    de kleur die ik vroeger had.Hier Ben ik content mee,voorlopig,mhgr.Rita

  2. Er zijn inderdaad veel hulpmiddeltjes om er goed uit te zien, ook al wordt je haar grijs.
    Ik ben dol op mijn grijze koppie.. Al 13 jaar geleden uit laten groeien, heerlijk. Na 2 weken baalde ik al als ik de uitgroei zag en ik was blond dus zo erg viel het niet eens op. Maar het was mijn eigen idee. Ik was mijn haar 3x per week en gebruik een keer per week samen met mijn gewone shampoo een zilvershampoo. Dit om de vergeling die vaak optreedt tegen te gaan. Ik laat het ongeveer 5 minuten zitten en spoel het dan uit. Is precies goed, want anders zou er misschien een blauw/paarse gloed overheen komen en dat wil ik niet.
    Ik heb fijn, maar wel veel haar, hoewel ik wel merk dat het dunner wordt hier en daar. Ik doe er een schuimversteviger door en föhn het dan droog door er steeds met mijn handen doorheen te gaan. Ook draaibewegingen maak ik op mijn hoofd tijdens het drogen. Is zo klaar, want ik houd het altijd kort. Dan wat wax erin, van alles geprobeerd, maar tegenwoordig gebruik ik Shaper van de Hema, dat bevalt me het beste. Daarmee kneed ik mijn haar in model en dan nog wat lak erop. Zit de hele dag goed. Blij mee!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*