Een herfstige gloed van oranje

Appeltjes van oranje, peertjes van de bomen en vlammetjes in de haard brengen sfeer aan in veel huiskamers. Eind oktober begint het al wanneer bij de deur griezelige maskers van oranje pompoenen staan; maskers die uitnodigen uit tot het vertellen van spookverhalen. De oorsprong van dit verhaal ligt bij de Kelten, die geloofden dat op Halloween de zielen van overledenen op zouden staan om het lichaam van een levende in bezit te nemen. Die dolende zielen konden afgeleid worden met wat voedsel, zoals een pompoen. Wanneer onverhoopt iemand ‘s nachts naar buiten moest, kon hij voor zijn eigen veiligheid, zich maar het beste als een spook of geest vermommen.

Buiten is herfstig-oranje de dominante kleur. Wanneer het gevallen gele en oranje blad beschenen wordt door de zon, licht de wereld op. Maar het is ook een kleur die naar binnen moet! Er is niemand die de glans van pasgevallen kastanjes kan weerstaan. De oranje kussentjes op mijn bank knipogen naar de oranje kastanjes en blaadjes in de tuin, alsof ze zeggen willen “Kom erbij en ga maar in de fruitschaal liggen!”. De mandarijntjes, sinaasappelen en pompoen strijden er al om aandacht, terwijl uit de speakers het nummer “Witchcraft” van Frank Sinatra klinkt. Sinatra, die overigens beweerde dat oranje “the happiest color” is.

Veel vrouwen dragen graag oranje in de herfst, maar laatst was ik wel heel verbaasd toen ik een vrouw zag, gehuld in een lange oranje jas met oranje laarzen en een oranje kapsel. Ze stond bij de groenteafdeling van de supermarkt en deed oranje wortelen in een zakje. Tjee, die heeft oranje wel erg nodig, dacht ik toen.

Ik kon het niet laten om naar de kleur van haar gezicht te kijken. Die was roze en dat staat niet echt mooi samen met oranje. Maar daar had ze wat op gevonden want de capuchon van haar oranje jas had een grijzige bontrand. Die was wel goed in de overgang naar haar gezicht.

Meestal adviseer ik iemand die haar lievelingskleur, die haar niet staat, perse wil dragen, om het in de accessoires te zoeken. Door een sieraad of een shawl in haar geliefde kleur aan te schaffen heeft ze het toch bij zich. Maar wanneer ze het, zoals in dit geval oranje, groots wil dragen, raadt ik aan de balanskleur erbij te doen. Tegenover oranje staat blauw in de kleurencirkel van Itten.

De onbekende mevrouw in de supermarkt durfde ik niet aan te spreken, maar oranje worteltjes wilde ik ook hebben. Thuis zei ik tegen ze: “ga maar op het blauwe bordje liggen, dat staat mooi” en haastte me naar de geluidsinstallatie om Frank Sinatra weer op te zetten.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*